”Picătura de ploaie are de parcurs o călătorie lungă de la nor până la suprafața solului. Dacă reușește să atingă pământul, fie se evaporă imediat, fie se prelinge în pământ. Dacă are șansa să „aterizeze“ într-un râu, picătura își începe călătoria spre mare, unde se evaporă. Grație acestei metamorfoze, se va reîntoarce pe pământ sub forma unei picături de ploaie. Și acest proces se repetă la nesfârșit. Traseul continuu străbătut de apă între cer și pământ este o condiție esențială pentru ca viața să poată exista pe planeta noastră. În absența unui circuit al apei în natură, n-ar mai exista nori, ploaie, curcubeie sau râuri.”( extras din prezentările elevilor clasei a III-a)
Micii cercetatori ai clasei a III-a au mai explicat despre procesele de evaporare, condensare, solidificare sau topire având ca suport originalele proiecte realizate .
La final fiecare dintre ei au descoperit fascinantul fenomen care le definește și clasa- propriul curcubeu cu însușiri, completat de către ceilalți mici cercetători.